Hovädzí burger

Šťavnatý, chutný, bohatý na protein, jednoduchý na prípravu. Nakombinovaný s jemne pikantnou červenou cibuľou, šťavnatou paradajkou, chrumkavým čerstvým šalátom, krémovým avokádom, syrom a majonézovou omáčkou vás určite nesklame. Volské oko je potom už len výborným doplnkom k tejto symfónii skvelých chutí.

Bohatý low carb obed, ktorý vás posilní a zasýti na dlhú dobu.

Tipy na prípravu burgerov

  • Aby burger ostal plochý, predtým ako dáme placku mäsa na panvicu, urobíme v strede palcom priehlbinu. Zabráni to tomu, aby burger počas opekania v strede zhrubol.
  • Aby burger ostal šťavnatý, pri ochucovaní mäsa vmiešavame suroviny jemne, aby sme zbytočne nevytláčali z mäsa šťavu.
  • Počas opekania burgerom zbytočne nehýbeme ani zvrchu na placku netlačíme. Zabránime tým vytekaniu šťavy z mäsa.
  • Mäso kladieme na panvicu až keď je tuk rozpálený.
  • Burger pečieme krátko, stačí 4-5 minút z jednej a 3-4 minúty z druhej strany (ak ho máme radšej viac surový, tak stačí kratšie). Burger je pripravený na otočenie, ak vidíme vytekať číru alebo hnedú tekutinu z mäsa.
  • Po dopečení necháme burger pár minút oddychovať.

Ak máte radi burger so žemlou

Ak si radi burger vložíte do žemle no chcete ostať v low carbe, odporúčam vám vyskúšať napríklad

Low carb žemla

Bagel

Rovnako je zaujímovou alternatívou použiť ako žemlu opečené klobúčiky huby portobello, ktoré vyzerajú ako veľké šampiňóny a klobúčiky majú veľké ako dlaň.

Burger so syrom, volským okom, majonézovo-horčicovou omáčkou a čerstvou zeleninou.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

20 minút

Kalórie (1porcia)

281Kcal

Sacharidy (1porcia)

1g

Tuky (1porcia)

20g

Protein (1porcia)

20g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na jednu porciu hovädzeho mäsa (cca 125g) bez prílohy

Suroviny

  • 500g mleté hovädzie mäso

  • 1PL olivový olej

  • 1ČL soľ

  • 1ČL čierne korenie

  • 1-2 strúčiky cesnaku (možno vynechať)

  • 2PL tuku – masť, olej (na opekanie)

Ako na to

  • Mleté mäso zmiešame s ostatnými surovinami okrem tuku, na ktorom budeme burgre opekať. Zmes miešame jemne, aby mäso nestratilo šťavu.
  • Urobíme si z mäsovej zmesi placky o hrúbke asi 1cm. V strede každej placky spravíme palcom priehlbinu, aby sa burger pri pečení v strede nevydul.
  • Placky kladieme na rozpálený olej a opekáme 4-5 minút z jednej a 3-4 minúty z druhej strany (ak chceme mäso surovšie, opekáme placky kratšie). S burgrami zbytočne nehýbeme ani na ne zvrchu netlačíme, aby mäso nestratilo šťavu. Po dopečení necháme burgre chvíľu odpočívať.
  • Pri podávaní odporúčam burgre nakombinovať s čerstvou zeleninou (šalátom, paradajkou, cibuľou), syrom, avokádom alebo opečenou cibuľou a kyslými uhorkami či chilli papričkami a vašou obľúbenou omáčkou prípadne low carb žemľou.

TIP: mojou obľúbenou omáčkou k burgeru je kombinácia majonézy a horčice alebo kečupu či chilli omáčky a najemno nasekanej kyslej uhorky.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*