Super chutná a ľahká, krémová po kokosovom mlieku, jemne pikantná a slaná po sušených paradajkách, prevoňaná koreninami. Taká je táto karfiolová ryža, ktorá je skvelá doplnená napríklad o volské oko, kozí syr a posypaná petržlenovou vňaťou. Či ako príloha ku kuracím prsiam alebo jemnému hovädziemu soté.
Ako urobiť karfiolovú ryžu?
Najlepšie z čerstvého karfiolu. Použiť môžeme celý karfiol – ružičky aj stonku. Karfiol umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na menšie kúsky. Karfiolovú ryžu môžeme dosiahnuť jedným z nasledovných spôsobov:
- krájaním nožom – tento spôsob je celkom zdĺhavý, no ak nemáme inú možnosť, vieme sa ku kúskom karfiolu veľkosti ryže dopracovať aj takto. Určite odporúčam použiť veľmi ostrý nôž s dlhou čepeľou.
- sekaním vo food processore – tento šikovný pomocník nám karfiol naseká na ryžu v priebehu pár sekúnd. Osobne môj najobľúbenejší spôsob prípravy.
- nastrúhaním na strúhadle – pohodlný spôsob, treba len počítať s trochou neporiadku z odlietajúcich karfiolových kúskov. Používame hrubé strúhadlo. Na jemnom sú kúsky príliš malé a pri varení sa z nich ľahko spraví namiesto ryže, kaša.
- mixovaním – niektoré výkonné mixéry dokážu karfiolovú ryžu pripraviť. Odporúčam však mixovať po menších množstvách, aby sa nám nestalo, že v spodnej časti pri sekacích nožoch budeme mať z karfiolu kašu pričom nad nimi budú kusy neposekaného karfiolu (vlastná skúsenosť).
Na prípravu karfiolovej ryže neodporúčam použiť mrazené kúsky karfiolu. Ten obsahuje vyšší podiel vody a ryža bude príliš vodnatá a kašovitá.
Ďalšie skvelé prílohy nielen z karfiólu:
Detaily
4
30 minút
170Kcal
7g
16g
4,5g
Suroviny
2PL kokosový olej
600g karfiol (1 stredný)
80g biela cibuľa (2 stredné)
8ks sušené paradajky
1ČL sladká paprika
1ČL mletá rasca
1ČL sušené oregano
120ml kokosové mlieko
100ml zeleninový vývar
Soľ
Čierne korenie
Ako na to
- Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a stonku na menšie kúsky. Jedným z vyššie spomenutých spôsobov karfiol nasekáme/nastrúhame/narežeme/zmixujeme na kúsky veľkosti ryže. Cibuľu nakrájame nadrobno, sušené paradajky na malé kúsky.
- Na panvici rozohrejeme kokosový olej a na ňom osmažíme cibuľu do sklovita. Pridáme sušené paradajky a za častého miešania opekáme 1-2 minúty.
- Pridáme karfiolovú ryžu, pár minút opekáme na miernom ohni. Pridáme sladkú papriku, mletú rascu, sušené oregano a premiešame.
- Zalejeme kokosovým mliekom a vývarom a dusíme asi 5 minút, kým sa šťava zredukuje a karfiol je jemný. Dochutíme soľou a čiernym korením.