Kokosky

Zvonku chrumkavé, zvnútra mäkké, voňajúce po kokose a vanilke, s trochou čokolády a tak krásne sladké. Presne také sú tieto kokosové jednohubky, ktoré vám navodia tú správnu vianočnú atmosféru.

Kokosky sú spolu s vanilkovými rožkami v mojej rodine vianočnou klasikou. Pamätám si ich u mojich starých rodičov, ktorých sme chodili navštevovať vždy na 1.sviatok vianočný a ktorí zvykli mávať tieto malé kokosové jednohubky na ich sviatočnom stole. Tak sme ako deti mali o dôvod viac k radosti.

Tomuto receptu sa veľmi tešim, lebo kokosky sú mojou srdcovou záležitosťou. Je skvelé,  že pripraviť ich low carb verziu je tak jednoduché.

Ďalšie výborné vianočné inšpirácie nájdete aj vo Vianočnom e-booku, ktorý si môžete ZADARMO STIAHNUŤ na tomto webe. Stačí kliknúť na tlačitko Download a stiahne sa vám ako PDF dokument.

Nájdete tam napríklad také vianočné dobroty ako:

Vanilkové rožky

Marcipánové pralinky

Čokoládovo-pepermintové guličky

Orechovo-maslové sušienky

Detaily

Porcie

20ks

Čas prípravy

15 minút

Celkový čas

40 minút

Kalórie

76Kcal

Sacharidy

1,9g

Tuky

6,5g

Protein

1,3g

Suroviny

  • 100g strúhaného kokosu

  • 4 vaječné bielka (zo stredne veľkých vajíčok)

  • 90g granulové/kryštálové sladidlo
    (použila som erythritol)

  • vanilka (1/2ČL mletá, 1ČL extrakt alebo 1/2ČL aróma)

  • štipka soli

  • Na polomáčanie
  • 80g horkej čokolády

  • 30g masla alebo kokosového oleja

Ako na to

  • Vyhrejeme rúru na 175C.
  • Strúhaný kokos v tenkej vrstve rozprestrieme na plech vystlaný pečiacim papierom a dáme opekať do rúry na 3-4 minúty. Pozorne ho sledujeme, aby sa nepripálil (tzačne hnednúť veľmi rýchlo). Po vytiahnutí z rúry ho necháme úplne vychladnúť.
  • Vo väčšej miske ručným mixérom vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Po lyžičkách do neho za stáleho šľahania pridáme sladidlo. Následne vmiešame vanilku, soľ a opečený kokos.
  • Misku prikryjeme a zmes dáme do chladničky na 30 minút vychladiť. Zmes stuhne a bude sa s ňou lešie pracovať.
  • Po uplynutí času zo stuhnutej zmesy tvarujeme guličky, ktoré kladieme na pečiaci papier. Dáme na 15 minút piecť na 175C. Kokosky priebežne pri pečení kontrolujeme, či sa nepripaľujú.
  • Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s maslom a namáčame v nich vychladnuté kokosky. Dáme do chladničky, aby čokoláda rýchlejšie stuhla.

Nechaj odkaz

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*