V poslednej dobe ma stále viac baví pripravovať známe sladkosti, ktoré poznáme z obchodov a premieňať ich na ich zdravšiu cukrfree verziu. U mňa na blogu nájdete už low carb verziu takých populárnych sladkostí ako napríklad
Kinder mliečne rezy pozná asi väčšina z nás. Tento dezert tvorí jemná tvarohovo-mliečna krémová plnka a kakaové mäkké cesto, ktoré vytvára spodnú a vrchnú časť dezertu. Je to výborný snack alebo dezert, ktorý si vychutnávame poobede alebo skoršej večeri.
Ich zdravá verzia je na prípravu len mierne náročná a výsledok je veľmi chutný. Skvele chutia napríklad s poobednou kávou alebo vychladneným pohárom (rastlinného) mlieka (rastlinného kvôli menšiemu obsahu sacharidov samozrejme).
Aký tvaroh použiť?
Krása domáceho pečenia je, že si suroviny a postupy môžete upravovať podľa toho, aký výsledok chceme. Ak použijeme hrudkový tvaroh, tvaroh bude v plnke viac textúrou a chuťou prítomný. Ak použijeme jemný tvaroh, plnka bude jemnejšia, jednotnejšia a krémovejšia.
Detaily
10ks
20 minút
2 hodiny
223Kcal
3,4g
19g
7,3g
Suroviny
- Cesto
4 vajíčka
100ml mandľového mlieka
80g mandľovej múky
10g (1PL) psyllium
30g nesladeného kakaového prášku
1ČL prášku na pečenie
90g sladidla (použila som granulový erythritol)
štipka soli
- Plnka
200ml smotany na šľahanie
50ml mandľového mlieka
250g tvarohu (jemného alebo hrudkového)
vanilka (množstvo z cca 1 vanilkového lusku)
40g práškového sladidla
(použila som práškový erythritol)plátkovú alebo práškovú želatínu
Ako na to
- Rúru rozohrejeme na 180C.
- Vyšľaháme vajíčka. Chceme do nich dostať čo najviac vzduchu, aby bolo cesto nadýchané. Šľaháme ich ručným mixérom alebo metličkou cca 3 minúty.
- Pridáme mlieko, mandľovú múku, psyllium, kakaový prášok, prášok na pečenie, sladidlo a soľ. Vypracujeme tekuté vláčne cesto, ktoré nalejeme do vymasteného plechu (alebo na plech vystlaný pečiacim papierom) a rovnomerne rozprestrieme. Pečieme 15 minút.
- Vyšľaháme šľahačku. Ak používame plátkovú želatínu, namočíme plátky do studenej vody a necháme 10 minút nabobtnať.
- Zmiešame tvaroh, sladidlo, vanilku a mandľové mlieko a vypracujeme jednotnú tvarohovú zmes. Želatínu zapracujeme do tvarohovej zmesy podľa návodu na obale. Vmiešame vyšľahanú šľahačku.
- Vychladnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Na jednu polovicu vylejeme tvarohovo-želatínovú zmes, urovnáme a navrch položíme druhú polovicu cesta. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí nakrájame na veľkosť rezov, poprípade navrchu ozdobíme rozpustenou čokoládou.
Dobrý deň. Aký veľký plech používate na dané množstvo surovín? Môžem vás poprosiť o rozmery? Ďakujem 🙂
Zdravim Katka, pouzila som plech s velkostou 10x20cm.