Tieto placky sú chutné, zdravé, jednoduché na prípravu a vhodné ako ľahké jedlo na doma, do práce, na cestovanie či piknik v prírode. Sladká tekvica, kokosová múka, cesnak a parmezán je kombinácia, ktorá milo prekvapí svojou chuťou aj vzhľadom. Vylepšime si ich nátierkou z bryndze a kyslej smotany a na stole máme jedlo, ktoré nielen chutí ale aj výborne zasýti.
Akú tekvicu použiť?
Aby placky dobre držali pokope, odporúčam tekvicu s nižším obsahom vody ako napríklad maslovú tekvicu alebo hokkaido. Pokiaľ použijeme vodnatejší typ tekvice, odporúčam ju po nastrúhaní nasoliť, zmes 10 minút nechať postáť a následne rukou alebo utierkou vytlačiť šťavu, ktorú tekvica pustí.
S čím placky podávať?
Placky sú výborné so sviežimi nátierkami alebo dipmi. Odporúčam dip z kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu s cesnakom a čiernym korením alebo bryndzový dip s mladou cibuľkou (popis nižšie v recepte).
Prečo používať do placiek zemiakovú vlákninu?
Zemiaková vláknina drží cesto lepšie pokope a placky sa ľahšie pripravujú, lebo sa pri obracaní na panvici netrhajú. Tento recept obsahuje aj vajíčka a parmezán, ktoré sú takisto dobrým pojivom pre zmes a preto možno zemiakovú vlákninu v recepte vynechať. Práve zemiaková vláknina je však taký môj malý trik, ktorý mi zaručí, že placky sú pevné, zmes drží dobre pokope a ľahko sa s ňou pracuje. Zemiakovú vlákninu kupujem v obchode so zdravou výživou alebo ju dostať aj na internete.
Detaily
4
25 minút
295Kcal
12,3g
20g
11,5g
- Nutričné hodnoty sú udávané pre 1 porciu placiek s bryndzovou nátierkou
Suroviny
- Tekvicové placky
450g tekvica (ideálne maslová aleho hokkaido)
2 vajíčka (veľkosť M)
20g kokosová múka
1PL zemiaková vláknina (možno vynechať)
1/2ČL sušený cesnak alebo
1 strúčik čerstvý cesnak2PL nastrúhaný parmezán
štipka soli
2PL olivový alebo kokosový olej
(na opekanie)- Bryndzová nátierka
125g bryndza
3PL kyslá smotana
1PL smotana na šľahanie
alebo voda3PL mladá cibuľka (nasekaná nadrobno)
čierne korenie
Ako na to
- Tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle. Ak používame vodnatejší typ tekvice, po nastrúhaní ju nasolíme a zmes necháme 10 minút postáť. Potom rukou alebo utierkou vytlačíme šťavu, ktorú tekvicová zmes pustí.
- Tekvicu zmiešame s kokosovou múkou, zemiakovou vlákninou a nastrúhaným parmezánom.
- Zmiešame vajíčka, sušený alebo pretlačený čerstvý cesnak a soľ a metličkou ich dôkladne premiešame. Túto zmes vlejeme do tekvicovej a opäť dôkladne premiešame.
- Na panvici rozpálime olej a lyžicou formujeme na panvici kôpky, ktoré jemne utlačíme do formy placiek. Placky opekáme 3 minúty z jednej a 3 minúty z druhej strany na miernom ohni.
- Bryndzovú nátierku si pripravíme zmiešaním bryndze, kyslej smotany, smotany na šľahanie alebo vody (na zriedenie) a čierneho korenia. Pridáme nasekanú mladú cibuľku.
- Placky podávame teplé s bryndzovou nátierkou.