Tekvicové placky

Tieto placky sú chutné, zdravé, jednoduché na prípravu a vhodné ako ľahké jedlo na doma, do práce, na cestovanie či piknik v prírode. Sladká tekvica, kokosová múka, cesnak a parmezán je kombinácia, ktorá milo prekvapí svojou chuťou aj vzhľadom. Vylepšime si ich nátierkou z bryndze a kyslej smotany a na stole máme jedlo, ktoré nielen chutí ale aj výborne zasýti.

Akú tekvicu použiť?

Aby placky dobre držali pokope, odporúčam tekvicu s nižším obsahom vody ako napríklad maslovú tekvicu alebo hokkaido. Pokiaľ použijeme vodnatejší typ tekvice, odporúčam ju po nastrúhaní nasoliť, zmes 10 minút nechať postáť a následne rukou alebo utierkou vytlačiť šťavu, ktorú tekvica pustí.

S čím placky podávať?

Placky sú výborné so sviežimi nátierkami alebo dipmi. Odporúčam dip z kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu s cesnakom a čiernym korením alebo bryndzový dip s mladou cibuľkou (popis nižšie v recepte).

Prečo používať do placiek zemiakovú vlákninu?

Zemiaková vláknina drží cesto lepšie pokope a placky sa ľahšie pripravujú, lebo sa pri obracaní na panvici netrhajú. Tento recept obsahuje aj vajíčka a parmezán, ktoré sú takisto dobrým pojivom pre zmes a preto možno zemiakovú vlákninu v recepte vynechať. Práve zemiaková vláknina je však taký môj malý trik, ktorý mi zaručí, že placky sú pevné, zmes drží dobre pokope a ľahko sa s ňou pracuje. Zemiakovú vlákninu kupujem v obchode so zdravou výživou alebo ju dostať aj na internete.

Tekvicové placky s nátierkou z bryndze a kyslej smotany.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

25 minút

Kalórie (1porcia)

295Kcal

Sacharidy (1porcia)

12,3g

Tuky (1porcia)

20g

Protein (1porcia)

11,5g

  • Nutričné hodnoty sú udávané pre 1 porciu placiek s bryndzovou nátierkou

Suroviny

  • Tekvicové placky
  • 450g tekvica (ideálne maslová aleho hokkaido)

  • 2 vajíčka (veľkosť M)

  • 20g kokosová múka

  • 1PL zemiaková vláknina (možno vynechať)

  • 1/2ČL sušený cesnak alebo
    1 strúčik čerstvý cesnak

  • 2PL nastrúhaný parmezán

  • štipka soli

  • 2PL olivový alebo kokosový olej
    (na opekanie)

  • Bryndzová nátierka
  • 125g bryndza

  • 3PL kyslá smotana

  • 1PL smotana na šľahanie
    alebo voda

  • 3PL mladá cibuľka (nasekaná nadrobno)

  • čierne korenie

Ako na to

  • Tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle. Ak používame vodnatejší typ tekvice, po nastrúhaní ju nasolíme a zmes necháme 10 minút postáť. Potom rukou alebo utierkou vytlačíme šťavu, ktorú tekvicová zmes pustí.
  • Tekvicu zmiešame s kokosovou múkou, zemiakovou vlákninou a nastrúhaným parmezánom.
  • Zmiešame vajíčka, sušený alebo pretlačený čerstvý cesnak a soľ a metličkou ich dôkladne premiešame. Túto zmes vlejeme do tekvicovej a opäť dôkladne premiešame.
  • Na panvici rozpálime olej a lyžicou formujeme na panvici kôpky, ktoré jemne utlačíme do formy placiek. Placky opekáme 3 minúty z jednej a 3 minúty z druhej strany na miernom ohni.
  • Bryndzovú nátierku si pripravíme zmiešaním bryndze, kyslej smotany, smotany na šľahanie alebo vody (na zriedenie) a čierneho korenia. Pridáme nasekanú mladú cibuľku.
  • Placky podávame teplé s bryndzovou nátierkou.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*