Smotanové žemle

Chrumkavé na povrchu, vláčne zvnútra, výborné s maslom a džemom aj ako slaná príloha k šalátu alebo polievke. Tieto žemle štruktúrou pripomínajú naše klasické pagáče a určite vám uspokoja chuť na pečivo. Ich chuť je vďaka kyslej smotane svieža a veľmi príjemná. A ich príprava je veľmi jednoduchá.

Ich skvelej chuti a štruktúre vďačia kombinácii kyslej smotany, roztopeného masla a jablčného octu. Namiesto kyslej smotany môžeme použiť aj jemný tvaroh alebo grécky jogurt.

Ak by ste hľadali recept na low carb džem bez cukru, odporúčam:

Domáce cukrfree rýchlodžemy

Akú múku použiť?

V recepte som použila mandľovú múku (pomleté blanšírované mandle) v kombinácii s kokosovou múkou. Namiesto mandľovej múky môžeme použiť napríklad múku z pomletých slnečnicových semienok. Múku pred použitím preosejeme, aby bola zbavená hrudiek a viac nadýchaná.

Detaily

Porcie

10ks

Čas prípravy

30 minút

Kalórie (1ks)

203Kcal

Sacharidy (1ks)

7g (z toho 3g vláknina)

Tuky (1ks)

18g

Protein (1ks)

6g

Suroviny

  • 180g mandľová múka

  • 20g kokosová múka

  • 1PL (zarovnaná) kypriaci prášok

  • 1/2ČL soľ

  • 6PL roztopené maslo (4PL do cesta,
    2PL na potretie pred pečením)

  • 120ml kyslá smotana

  • 1ČL jablčný ocot

  • 2 veľké vajíčka (izbovej teploty)

Ako na to

  • Zmiešame preosiatu mandľovú a kokosovú múku, kypriaci prášok a soľ.
  • Pridáme kyslú smotanu, 4PL roztopeného masla, jablčný ocot a vajíčka. Miešaním vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme 5 minút postáť.
  • Na plechu vystlanom pečiacim papierom polievkovou lyžicou robíme z cesta kopčeky, z ktorých vyformujeme malé žemle. Tie potrieme zvyšným roztopeným maslom a pečieme 20 minút na 180C dozlatista.

Originál recetu nájdete v knihe od Hildy Solares, Essential Keto Bread: Sweet and Savory Baked Goods to Satisfy Any Craving

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*