Chrumkavé na povrchu, vláčne zvnútra, výborné s maslom a džemom aj ako slaná príloha k šalátu alebo polievke. Tieto žemle štruktúrou pripomínajú naše klasické pagáče a určite vám uspokoja chuť na pečivo. Ich chuť je vďaka kyslej smotane svieža a veľmi príjemná. A ich príprava je veľmi jednoduchá.
Ich skvelej chuti a štruktúre vďačia kombinácii kyslej smotany, roztopeného masla a jablčného octu. Namiesto kyslej smotany môžeme použiť aj jemný tvaroh alebo grécky jogurt.
Ak by ste hľadali recept na low carb džem bez cukru, odporúčam:
Akú múku použiť?
V recepte som použila mandľovú múku (pomleté blanšírované mandle) v kombinácii s kokosovou múkou. Namiesto mandľovej múky môžeme použiť napríklad múku z pomletých slnečnicových semienok. Múku pred použitím preosejeme, aby bola zbavená hrudiek a viac nadýchaná.
Detaily
10ks
30 minút
203Kcal
7g (z toho 3g vláknina)
18g
6g
Suroviny
180g mandľová múka
20g kokosová múka
1PL (zarovnaná) kypriaci prášok
1/2ČL soľ
6PL roztopené maslo (4PL do cesta,
2PL na potretie pred pečením)120ml kyslá smotana
1ČL jablčný ocot
2 veľké vajíčka (izbovej teploty)
Ako na to
- Zmiešame preosiatu mandľovú a kokosovú múku, kypriaci prášok a soľ.
- Pridáme kyslú smotanu, 4PL roztopeného masla, jablčný ocot a vajíčka. Miešaním vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme 5 minút postáť.
- Na plechu vystlanom pečiacim papierom polievkovou lyžicou robíme z cesta kopčeky, z ktorých vyformujeme malé žemle. Tie potrieme zvyšným roztopeným maslom a pečieme 20 minút na 180C dozlatista.
Originál recetu nájdete v knihe od Hildy Solares, Essential Keto Bread: Sweet and Savory Baked Goods to Satisfy Any Craving