Šťavnaté kúsky kuracieho mäsa, chrumkavá opečená slanina, čerstvý šalát, výživné vajíčka, sladká paradajka, krémové avokádo, delikátna červená cibuľa a aromatická niva. A samozrejme domáci dressing. Tento šalát to má všetko.
Ideálny ak potrebujeme nakŕmiť veľa ľudí alebo pripravujeme občerstvenie na párty. S týmto farebným, chuťami nabitým a výdatným šalátom určite zahviezdite. Veď aj preto sa stal klasikou americkej kuchyne a je na jedálnom lístku v mnohých reštauráciách.
Mám rada jedlá s príbehom, preto pridávam aj jeho krátku históriu. Ako veľa dobrých vecí, šalát vznikol náhodou. Jedného dňa sa Robert Cobb, majiteľ reštaurácie, na konci svojho pracovného dňa, rozhodol zahnať hlad šalátom. Ten si urobil zo surovín, ktoré zvýšili v kuchyni jeho reštaurácie. Podelil sa o svoj výtvor aj so svojím kamarátom, vtedajším majiteľom Čínskeho divadla (The Chinese Theatre, jedna z hlavných turistických atrakcií v Los Angeles, USA) a šalát sa stal aj vďaka nemu rýchlo hitom.
Čo je v šaláte Cobb?
Šalát – použila som ľadový šalát a rukolu, no pokojne použite váš obľúbený. Polníček, rímsky šalát, baby špenát, šalátové srdiečka…fantázii a chuti sa tu medze nekladú.
Kuracie mäso – kúsky kuracieho mäsa. Môžeme použiť kura opečené, varené alebo grilované.
Avokádo – ak chcete vedieť či je avokádo zrelé, odlupnite šupku pri stonke. Ak je tam dužina hnedá, avokádo je už prezreté. Zrelé avokádo má dužinu v tejto časti zelenú.
Vajíčka – uvarené natvrdo alebo hniličku, nakrájané na štvrťky.
Slanina – nakrájaná na tenké plátky a opečená na panvici do chrumkava.
Syr s modrou plesňou – ak nemáte radi príliš aromatické syry, môžete ho vymeniť napríklad za fetu (syr balkánskeho typu).
Ostatné sutoviny – cherry paradajky, šalátová uhorka, červená cibuľa, a samozrejme dresing – z octu, dijonskej horčice, olivového oleja, cesnaku, sušeného oregana, soli a čierneho korenia.
Ako príloha sa k nemu výborne hodí napríklad:
Ako pripraviť dresing?
Mám pre vás hneď dva spôsoby:
- Metličkou zmiešame všetky suroviny okrem oleja. Olej pridávame pomaly, tenkým prúdom, za stáleho intenzívneho miešania, kým vlejeme všetok olej a suroviny sa nám dokonale prepoja.
- Všetky suroviny dáme do nádoby s viečkom. Nádobu (napríklad malý sklenený pohár od jogurtu) uzavrieme a poriadne ňou 1 minútu trasieme, kým sa všetky suroviny dôkladne prepoja.
Detaily
2
10 minút
557Kcal
10g
43g
33g
Suroviny
200g šalát (ľadový, rímsky,
polníček, rukola alebo mix)160g kuracie prsia (grilované,
upečené, varené)1/2ks avokádo
1/2 malá červená cibuľa
80g cherry paradajky
80g šalátová uhorka
40g slanina
(opečená dochrumkava)2 vajíčka
60g syr s modrou plesňou
- Dresing
3PL ocot (jablčný, z červeného vína)
1/2ČL dijonská horčica
1 malý strúčik cesnaku
nasekaný nadrobno1/4ČL sušené oregano
4PL olivový olej
čierne korenie
soľ
Ako na to
- Šalát umyjeme a nakrájame. Avokádo a červenú cibuľu nakrájame na tenké plátky. Vajíčka uvaríme a rozrežeme na štvrtiny. Kura a slaninu nakrájame na kúsky veľkosti sústa. Syr nadrobíme na kúsky. Cherry paradajky a uhorku nakrájame na jedlé sústa.
- Pripravíme si dresing zmiešaním surovín.
- Na spodok dáme šalát, na ktorý položíme ostatné suroviny a zalejeme dresingom.