Klasika európskej kuchyne a súčasne skvelá low carb omáčka. Sauce hollandaise – holandská omáčka. Táto veľmi chutná a bohatá omáčka sa výborne hodí k rybe, mäsu, vajíčkam aj zelenine. Je krémová, jemná, výborne dochutená citrónovou šťavou a dijonskou horčicou a veľmi delikátna. Práve vďaka nej sa stal losos jedným z mojich obľubených low carb jedál. Preliaty holandskou omáčkou a doplnený čerstvým rukolovým šalátom, blanšírovanou brokolicou alebo špargľou je to skutočná lahôdka.
Holandská omáčka je bohatá na tuk a preto je aj sýta. Na uspokojenie jej stačí málo, približne 2PL na porciu.
Aký tuk použiť?
Osobne rada používam maslo. Pokojne však môžeme použiť aj ghee. Omáčka s ghee je trochu hladšia a lesklejšia ako s klasickým maslom.
Či už sa rozhodneme použiť maslo alebo ghee, dôležité je, že ho pridávame do omáčky teplé, nie horúce. Tak najlepšie docielime jej hladkú konzistenciu a vyhneme sa hrudkám. Možnosť vzniku hrudiek by nás však nemala odradiť od vyskúšania tejto skvelej omáčky. Stačí nám len trochu opatrnosti.
Tipy ku príprave
- Použité suroviny by mali mať izbovú teplotu. Vyberieme ich z chladničky aspoň 30 minút pred použitím.
- Čím viac tuku do žĺtkov zašľaháme, tím bude omáčka hustejšia. Čím studenší tuk bude, tým bude rovnako omáčka hustejšia. Pokiaľ je omáčka veľmi hustá, pridáme trochu vody alebo citrónovej šťavy. Ak je omáčka veľmi riedka, pridáme viac tuku.
- Roztopený tuk, ktorý pridávame do žĺtkovej zmesy má byť teplý, nie horúci, aby sa nám nezačali tvoriť v omáčke hrudky.
- Ak sa nám pri príprave hrudky predsa začnú tvoriť, omáčku prelejeme do mixéra a dôkladne zmixujeme, kým je omáčka opäť hladká. Následne pokračujeme v príprave.
- Najlepšia je omáčka čerstvá. Omáčku sa snažíme opätovne neohrievať, lebo sa môžu urobiť hrudky. Ak sa tomu tak stane, pozri tip vyššie.
Ide to aj jednoduchšie?
Áno. Postup prípravy si vieme zjednodušíť. Maslo dáme do malého hrnca a necháme rozpustiť. Do misky dáme citrónovú šťavu, 1-2 PL vody, žĺtka, trochu soli a čierne korenie. Ponorným mixérom krátko zmixujeme. Potom tenkým pramienkom zašľaháme rozpustené maslo. Omáčku stačí šľahať krátko. Je hotová keď zosvetlie a zhustne.
Detaily
4
20 minút
212Kcal
0,5g
23g
1,5g
- 1 porciu tvoria 2PL omáčky
Suroviny
100g maslo alebo ghee
2 žĺtka
1/2ČL dijonská horčica
1-2PL citrónová šťava
(prípadne menej, podľa chuti)štipka soli
štipka čierne korenie
1-2PL voda na zriedenie (možno vynechať)
Upozornenie: keďže v omáčke používame surové vajíčko (žĺtko), neodporúčam ju podávať malým deťom, tehotným ženám a ľuďom s oslabenou imunitou. Pokiaľ chceme mať istotu, môžeme použiť pasterizované žĺka.
Ako na to
- Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, preto ich vytiahneme aspoň 30 minút pred použitím z chladničky.
- Oddelíme bielko od žĺtka. Bielko, ktoré nám ostane, môžeme použiť napríklad na prípravu kokosiek. V hrnci alebo mikrovlnke rozpustíme maslo.
- Pripravíme si hrniec s vodou a misku, v ktorej budeme nad parou miešať suroviny. Miska sa nemá dotýkať hladiny vody v hrnci.
- V miske metličkou zmiešame žĺtko, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu a soľ.
- Položíme misku so žĺtkovou zmesou nad parný kúpeľ a energicky miešame, kým začne zmes hustnúť. Dno misky sa nesmie dotýkať hladiny vriacej vody.
- Keď zmes zhustne, pomaly vlievame roztopené maslo a neustále zmes miešame. Ak je omáčka príliš hustá, vmiešame trochu vody. Dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Hneď podávame.