Čokoládové donuty

Donuty poznáme asi najčastejšie ako súčasť klasickej americkej kuchyne a z amerických filmov. Mäkké, glazúrou alebo čokoládou poliate, často pestrými farbami hrajúce dezerty v tvare kolieska v dierou vo vnútri. Ich konzistencia je vláčna a na jazyku sa rozplývajúca.

Tento low carb recept je veľmi jednoduchý a výsledok je chutný, šťavnatý koláčik, ktorý sa výborne hodí ku šálke kávy, čaju alebo vychladeného mandľového mlieka.

Ak mám byť úplne úprimná, nie je to 100percentná kópia amerických donutov, ktoré sa robia z kysnutého cesta a vyprážajú v oleji. Práve tento postup im dáva unikátnu, až neuveriteľne nadýchanú konzistenciu. Textúra týchto low carb donutov je síce hutnejšia, viac koláčová, no chuťovo sú skvelé a určite ich odporúčam vyskúšať.

Detaily

Porcie

12ks

Čas prípravy

5 minút

Celkový čas

25 minút

Kalórie (1ks)

130Kcal

Sacharidy (1ks)

1,8g

Tuky (1ks)

11,5g

Proteín (1ks)

4,7g

Suroviny

  • 4 stredné vajíčka

  • 60g roztopeného masla, kokosového oleja
    alebo ghee

  • 130g lieskovcovej alebo mandľovej múky

  • 50g erythritolu

  • 30g nesladeného kakaového prášku

  • 1ČL prášku na pečenie

  • vanilka (mnetá, z lusku alebo esencia)

  • štipka soli

Ako na to

  • Rúru si vyhrejeme na 175C.
  • Vo väčšej miske mixérom zmiešame vajíčka a roztopené maslo. Pridáme vanilku, soľ a sladidlo a mixujeme, kým sa sladidlo rozpustí.
  • Pridáme preosiatu orechovú múku, kakaový prášok a prášok na pečenie. Premiešame kým sa vytvorí jednotné skôr tekuté cesto.
  • Vymažeme formu na donuty. Vlejeme cesto do maximálne 2/3 (cesto bude rásť).
  • Pečieme 15 minút. Pred dozdobením ich necháme úplne vychladnúť.

Tip: Čím donuty dozdobiť

  • obaľte ich v zmesy granulovaného sladidla a škorice
  • ponorte ich do roztopenej tmavej čokolády a posypte nasekaným kokosom alebo orechami
  • ponorte ich do mliečnej alebo bielej čokolády a posypte praženými kakaovými zlomkami alebo nastrúhanou tmavou čokoládou
  • polejte ich glazúrou pripravenou z práškového sladidla a trochy vody

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*