Bohatý obložený vývar

Plný chuti, výživný, zdravý, korenistý, nutrične vyvážený, sezónny. Taký je tento obložený vývar, ktorý je ideálny nielen pre chladné zimné obdobie no pokojne aj v lete, ako osviežujúce a energizujúce jedlo plné sezónnej zeleniny a výborného vývaru.

Obložený vývar je vlastne vylepšená verzia klasického mäsového vývaru, ktorý asi poznáme všetci veľmi dôverne a väčšina domácností si nedeľný obed bez neho nevie predstaviť. Tento recept robí z polievky v podstate hlavné jedlo, lebo okrem samotnej tekutiny obsahuje aj bohatú oblohu. Obložený vývar preto nielen výborne chutí no aj skvele zasýti.

Aký vývar použiť?

Odporúčam kurací, morčací, králičí, bravčový aj hovädzí (poprípade kombinácia rôznych typov mäsa). TIP: Do misky vývar nalievame horúci, keďže obloha ho schladí a my nechceme, aby bolo jedlo príliš studené.

Akú oblohu použiť?

Pri tomto jedle máme naozaj širokú možnosť výberu. Osobne mám najradšej kombináciu vareného mäsa (ktoré nám ostalo z prípravy vývaru), vajíčka (natvrdo alebo na hrniličku), grusetiek (low carb rezancov) a sezónnej zeleniny.

Mäso a zeleninu z vývaru môžeme predtým ako ho dáme do obloženého vývaru, krátko orestovať na troche oleja a masle. Vývar tak dostane hlbšiu a plnšiu chuť.

Do obloženého vývaru sa výborne hodí aj trochu štipľavého. Odporúčam pár zrniek sušeného chilli alebo štipku chilli pasty.

Ako postupovať?

Najprv si pripravíme vývar (tento krok nie je započítaný v čase potrebnom na prípravu tohto receptu a môže trvať niekoľko hodín). Spôsobov prípravy vývaru je hneď niekoľko.

Môžeme ho variť dlhšie aj kratšie (podľa typu mäsa, ktoré použijeme). Osobne mám v zime radšej dlhovariace sa vývary, ktoré necháme variť na slabom ohni celú noc, 8-10 hodín. V lete potom uprednosťujem vývary, ktoré sa varia 3-4 hodiny na miernom ohni.

Zopár tipov na prípravu vývaru:

  • ak chceme číry bravčový alebo hovädzí vývar, prvú vodu (cca 30 sekúnd po prvom zovretí) vylejeme a hrniec vyčistíme. Vrátime späť mäso, zalejeme čerstvou vodou a vývar varíme na jemnom ohni, nemal by silno vrieť len jemno bublať.
  • pri vývare z kostí možeme kosti pred varením upiecť v rúre. Pokvapkané olejom, nasolené a okorenené ich pečieme 30 minút na 180C. Potom ich dáme do hrnca avšak bez výpeku. Zalejeme studenou vodou a privedieme do varu.
  • Na kurací, morčací alebo králičí vývar stačia 2-3 hodiny, hovädzí či bravčový varíme aj celú noc.
  • Mäso vkladáme vždy do studenej vody a vývar privádzame do varu pomaly.

Kým sa vývar varí, pripravíme si grusetky. Kým ich použijeme do obloženého vývaru, skladujeme ich prikryté utierkou alebo v uzavretej nádobe, aby neobschli.

Keď je vývar hotový, scedíme ho. Mäso a zeleninu z vývaru nakrájame a môžeme opiecť na oleji s trochou masla (v obloženom vývare sú výborné opečené aj varené).

Pripravíme si ostatné suroviny. Uvaríme vajíčka a zeleninu pripravím podľa odporúčaní nižšie.

Aké druhy zeleniny sú vhodné do obloženého vývaru?

  • mrkva, petržlen, zeler, kaleráb (odporúčam použiť túto zeleninu pri príprave vývaru a do obloženého vývaru ju už len nakrájať)
  • brokolica, karfiol, zelené lusky (naparíme alebo krátko povaríme v osolenej vode a vložíme do obloženého vývaru)
  • baklažán, cibuľa, paprika, hríby, kel, mangold, kapusta (opečieme na masle, necháme odkvapkať na servítke, aby neboli veľmi mastné a vložíme do obloženého vývaru)
  • cukina, reďkovka, zelený šalát, baby špenát, avokádo (odporúčam použiť surové, v obloženom vývare ich servírujeme nakrájané na jemné rezančeky alebo plátky)

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy (bez prípravy vývaru)

20 minút

Kalórie (1porcia)

410Kcal

Sacharidy (1porcia)

5,5g

Tuky (1porcia)

35g

Protein (1porcia)

41g

Suroviny

  • 1 liter vývar

  • 400g mäso z vývaru

  • 1 avokádo

  • 4 vajíčka

  • 200g brokolica

  • grusetky (recept nájdete tu)

  • 2 hrste baby špenát

  • 1PL sezamové semienka

  • čerstvé bylinky (petržlenová vňať, estragón)

  • chilli (možno vynechať)

Ako na to

  • Vývar zohrejeme. Vajíčko uvaríme natvrdo alebo na hniličku. Brokolicu uvaríme domäkka alebo len oblanšírujeme a nakrájame na kúsky veľkosti sústa. Mäso a avokádo nakrájame na plátky.
  • Na spodok misky dáme baby špenát a grusetky. Na ne poukladáme plátky mäsa a avokáda, brokolicu a vajíčko. Avokádo posypeme sezamovými semienkami. Zalejem všetko horúcim vývarom, posypeme nasekanými bylinkami a okamžite podávame.
Zimná verzia obloženého vývaru – morčací vývar, morčacie mäso, grusetky, vajíčko, avokádo so sezamom, blanšírovaná brokolica, čerstvý baby špenát, bylinky
Letná verzia obloženého vývaru s čerstvou sezónnou zeleninou – kurací vývar, trhané varené kura, tekvicové grusetky, vajíčko, čerstvá reďkovka, cukina, mladá cibuľka, šalát a bylinky.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*