Jahodová cheesecake pena

Ľahká, krémová, našľahaná pena s chuťou vanilkového cheesecaku a šťavnatými jahodami. Tento super jednoduchý a veľmi chutný dezert je pripravený za 10 minút. Je to moja voľba číslo 1 keď dostanem chuť na niečo sladké a svieže, prípadne keď má prísť návšteva a chcem ich pohostiť príjemným low carb dezertom. Veľmi chutí aj deťom.

Čo budeme potrebovať?

  • smotana na šľahanie – používam 33% alebo 40%
  • cream cheese – krémový čerstvý syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia
  • sladidlo – odporúčam práškové alebo tekuté (ak nemáme práve poruke práškové, stačí v suchom mixéri 30 sekúnd mixovať granulované). Krém je s ním jemnejší ako s granulovaným. Vhodné low carb sladidlo je xylitol, erythritol aj sladidlo na báze stévie.
  • vanilka – vanilkový extrakt, mletá bourbon vanilka alebo vanilková aróma
  • jahody – najlepšie čerstvé. Pri mrazených necháme jahody najprv rozmraziť a potom dlhšie odkvapkať v sitku.

Ako penu pripravíme?

Našľahaný cream cheese s práškovým sladidlom.

Tento dezert sa pripravuje naozaj veľmi jednoducho. Vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha. V druhej miske vyšľaháme cream cheese a sladidlo na jemnú penu, pridáme vanilku a zašľaháme ju do cream cheesu. Pridáme tretinu šľahačky a zašľaháme ju do zmesi. Zvyšok šľahačky pridávame opatrne a do zmesi ju zamiešame jemnými pohybmi. Nakoniec pridáme na menšie kúsky nakrájané jahody a jemne zamiešame.

Jahodovú cheesecake penu podávame v pohároch alebo miskách, posypanú plátkami mandlí a ozdobené jahodou. Dezert môžeme podávať hneď alebo ho necháme 20 minút vychladiť v chladničke, kde ešte trochu stuhne.

Detaily

Porcie

6

Čas prípravy

10 minút

Kalórie (1porcia)

288Kcal

Sacharidy (1porcia)

6g

Tuky (1porcia)

29g

Protein (1porcia)

4,2g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu jahodovej cheesecake peny posypanej mandlovými lupienkami (1/2PL na porciu) a jahodou

Suroviny

  • 250ml smotana na šľahanie

  • 200g cream cheese (krémový čerstvý syr typu Lučina, Goldessa alebo Philadelphia)

  • 2PL práškové sladidlo (xylitol, erythritol)
    alebo 10 kvapiek tekuté sladidlo (stévia)

  • 1/2ČL vanilka alebo 1ČL vanilkový extrakt

  • 18ks stredné jahody (čerstvé alebo mrazené)

  • 2PL mandľové lupienky (na ozdobenie)

  • 6 celé čerstvé jahody (na ozdobenie)

Ako na to

  • Smotanu na šľahanie ručným mixérom vyšlaháme do tuha a dáme do chladničky.
  • Cream cheese a sladidlo ručným mixérom šľaháme asi 2 minúty, kým je zmes nadýchaná a krémová. Pridáme vanilku a krátko zašľaháme.
  • Do cream cheese zmesi pridáme tretinu vyšľahanej šľahačky a mixérom krátko zašľaháme. Následne jemne zamiešame zvyšok šľahačky. Teraz penu miešame opatrne, aby ostala nadýchaná. Pridáme jahody, nakrájané na menšie kúsky a jemne zamiešame.
  • Jahodovú cheesecake penu rozdelíme do misiek alebo dezertných pohárov a ozdobíme plátkami mandlí a jahodami. Podávame okamžite alebo dezert pre podávaním dáme na 20 minút vychladiť do chladničky. Neozdobenú penu skladujeme prikrytú v chladničke 2-3 dni alebo v mrazničke 2 mesiace.

One Comment

  1. Dobrý večer, chcel by som sa len spýtať k Erythritolu, ktorý ste použila. Ja som si zakúpil erythritol a vo výživových údajoch je napísané, že obsah sacharidov na 100g je 99,8g. Tu sa chcem spýtať teda či osladením jedál v KETO nezdvihnem moc denný príjem sacharidov. (

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*