Jahodový mliečny nápoj

Jahodový mliečny nápoj (milkshake) je super krémový, hustý, jahodami a vanilkou pevoňaný a extra chutný low carb nápoj. Jeho príprava vám zaberie 5 minút a minimum námahy. Zamilujú si ho deti aj dospelí.

Aké jahody použiť?

Robila som tento nápoj s jahodami čerstvými, mrazenými aj rozmrazenými.

Z mrazených jahôd je nápoj hustý a prirodzene aj studený. Je to ideálne osvieženie v teplé letné dni. Pri nápoji z mrazených jahôd môžeme vynechať xantanovú gumu (prírodne low carb vhodné zahusťovadlo, ktoré vzniká fermentáciou cukru), lebo nápoj nepotrebuje zahusťovať.

Ak robíme milkshake z čerstvých alebo rozmrazených jahôd, je jemnejší a aj redší. Ak chcem nápoj hustejší, stačí ak do neho pridáme 1/4ČL xantanovej gumy. Nápoj je vďaka nej extra krémový a podobá sa konzistenciou mliečnym nápojom (milkshakom), ktoré poznáme z reštaurácii amerického štýlu.

Aké mlieko použiť?

Aby bol nápoj low carb, kombinujeme mandľové mlieko a smotanu na šľahanie. Mandľové mlieko môžeme nahradiť napríklad kokosovým mliekom alebo použiť len smotanu na šľahanie.

Ako nápoj pripravíme?

Pomocou stolného mixéra je jeho príprava naozaj jednoduchá. Najprv do neho vlejeme mandľové mlieko a smotanu (ako prvé dávame tekutiny, aby sa suroviny ľahšie zmixovali), pridáme jahody, vanilku, sladidlo a nakoniec navrch rozprášime xantanovú gumu. Nápoj mixujeme 30-60 sekúnd, kým je hladký a bez hrudiek. Pri podávaní ho môžeme dozdobiť vyšľahanou šľahačkou, kúskami čokolády prípadne lístkami čerstvej mäty.

Nápoj sa dá pripraviť aj ponorným mixérom. Vtedy odporúčam najprv rozmixovať jahody na pyré (môžeme k nim pridať trochu mandľového mlieka na zriedenie), potom pridáme ostatné suroviny a ponorným mixérom zmixujeme dohladka.

Ak nemáme k dispozícii mixér, môžeme jahody prepasírovať bez sitko alebo dôkladne roztlačiť vidličkou, pridať ostatné suroviny a zamiešať metličkou na šľahanie.

Ako nápoj skladovať?

Mliečny nápoj je najlepší čerstvý. Ak je treba, skladujeme ho neozdobený. V chladničke vydrží v uzavretej nádobe 1-2 dni. Môžeme ho aj zamraziť, vtedy vydrží 2-3týždne.

Ďalšie chutné low carb nápoje:

Bulletproof káva

Raňajkové smoothie

Zlaté kurkumové latte

Pepermintová mocha

Detaily

Porcie

2

Čas prípravy

5 minút

Kalórie (1porcia)

406Kcal

Sacharidy (1porcia)

10g

Tuky (1porcia)

38g

Protein (1porcia)

5g

  • Nutričné hodnoty sú počítané na 1 porciu (250ml) jahodového mliečneho nápoja bez ozdobenia (šľahačka, čokoláda a pod.)

Suroviny

  • 10ks veľké jahody (mrazené alebo čerstvé)

  • 250ml mandľové mlieko

  • 200ml smotana na šľahanie

  • 1ČL erythritol (možno vynechať)

  • 1/2ČL vanilkový extrakt
    1/4ČL mletá vanilka

  • 1/4ČL xantanová guma (možno vynechať)

  • Na ozdobenie
  • 4PL šľahačka

  • 10g nasekaná horká čokoláda

  • čerstvá mäta

Ako na to

  • Do stolného mixéra vlejeme mandľové mlieko a smotanu na šľahanie. Pridáme jahody, erythritol a vanilku. Navrch rozprášime xantanovú gumu. Všetky suroviny 30-60 sekúnd mixujeme na vysokom stupni, kým je nápoj hladký a bez hrudiek.
  • Nápoj prelejeme do pohárov. Pred podávaním ho môžeme dozdobiť vyšľahanou šľahačkou, kúskami nasekanej čokolády prípadne lístkami čerstvej mäty.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*