Máte radi hummus? Tento krémový dip pochádzajúci zo Stredného Východu si v posledných rokoch našiel cestu ku mnohým milovníkom zdravých jedál vrátane mňa. Zvykne sa podávať s čerstvou chrumkavou zeleninou ako napríklad stopíkatý celer, mrkva, kaleráb či reďkovka. Výborne sa k nemu hodí naan chlieb.
Originálny hummus je kombináciou vareného cíceru, tahini (sezamovej pasty), oleja, citrónovej šťavy, rasce a cesnaku. Cícer však nie je vo väčších množstvách low carb vhodný.
Z čoho low carb hummus pripraviť?
Pripraviť si low carb verziu hummusu je veľmi jednoduché. Stačí, ak cícer nahradíme rovnako chutným karfiolom, ktorý je veľmi obľúbenou low carb zeleninou. Aby sme získali bohatšiu chuť, karfiol upečieme, čím získa jemne na sladkosti.
Príprava hummusu je nenáročná. Najrýchlejšie ho pripravíme vo food processore s použitím sekacieho noža typu S. Karfiol upečieme v rúre a do processora ho dáme spolu s ostatnými surovinami. 2-3 minúty mixujeme na vysokom stupni. Získame tak extra krémovú a jemnú konzistenciu.
Ak nemáme food processor k dispozícii, môžeme použiť stolný mixér. Pri jeho použití odporúčam dať naspodok mixéra najprv tekuté suroviny (tahini, citrónovú šťavu, olej) a potom kúsky opečeného karfiolu. Tak sa suroviny ľahšie zmixujú a prepoja.
Detaily
6
30 minút
227Kcal
6,4g
20,2g
5,2g
- Nutričné hodnoty sú počítané bez prílohy (zelenina, naan chlieb)
Suroviny
500g karfiol (1 stredný)
1PL olej (na pečenie karfiolu)
120ml tahini (sezamová pasta)
100ml citrónová šťava
3PL olivový olej
1ČL rasca
1/2ČL sladká paprika
2 strúčiky cesnak
(1ČL sušený cesnak)2-3PL voda (na zriedenie)
1PL petržlenová vňať (na ozdobenie)
soľ
Ako na to
- Karfiol umyjeme, rozkrájame na ružičky a obalíme v zmesi oleja a soli. Na plech vystlaný pečiacim papierom rozložíme ružičky karfiolu do jednej vrstvy a pečieme 15-20 minút na 200C. Karfiol by mal byť zvrchu opečený a dá sa prepichnúť vidličkou.
- Karfiol spolu s tahini, olivovým olejom, citrónovou šťavou, rascou, sladkou paprikou a cesnakom dáme do food processora a mixujeme, kým je hummus hladký a bez hrudiek. Ak treba, zriedime ho vodou a dochutíme soľou.
- Hotový hummus podávame s čerstvou zeleninou alebo naan chlebom. Pred podávaním ho pokvapkáme olivovým olejom, posypeme sladkou paprikou a petrženovou vňaťou.