Kuracie stehná v balzamikovej omáčke

Chutné, šťavnaté, krehké kúsky kuracích stehien marinované v balzamiku a korení v kombinácii s chrumkavými zelenými luskami, sladkou paprikou a pikantným cesnakom. Toto jedlo vás určite zasýti a poteší každého milovníka chuťovo bohatých a farebných jedál. Nakombinované s karfiolovou ryžou (postup prípravy nájdete tu) alebo opekanými “zemiakmi” sú skvelým obedom alebo večerou pre vás, vašu rodinu i priateľov.

Aké mäso použiť?

Pre tento recept som použila vykostené horné kuracie stehná, lebo sú šťavnaté a jemné. Vhodné sú však aj kuracie alebo morčacie prsia, králik, bravčové či hovädzie mäso.

Ďalšie chutné recepty z kuracieho mäsa:

Kura na maslovej omáčke

Kuracie kokosové karí

Kura s garam masala

Kuracie špízy

Mäso v sójovej sladkej omáčke

Parmezánové svetové kura v marinara omáčke

Aká zelenina sa hodí do receptu?

Použila som cesnak, hrubostennú papriku (červenú a žltú) a zelené lusky. Skvele sa do receptu hodí napríklad aj červená cibuľa, cuketa, mrkva (nastrúhaná na pásiky), brokolica alebo baklažán.

Je balzamikový ocot low carb?

V základe je odpoveď nie, lebo balzamikový ocot obsahuje okrem vínneho octu aj hroznový mušt. Ten má vysoký obsah sacharidov. Bežný balzamikový ocot má na 100ml okolo 27g sacharidov.

Na druhej strane ho v recepte použijeme len 3PL (45ml) a to znamená 13g sacharidov na 4 porcie (len 3,3g na 1 porciu). Jedlo je vďaka balzamiku úžasne vychutené a stále low carb.

Detaily

Porcie

4

Čas prípravy

45 minút

Kalórie (1porcia)

431Kcal

Sacharidy (1porcia)

7,5g

Tuky (1porcia)

26g

Protein (1porcia)

39g

Suroviny

  • 500g horné kuracie stehná (vykostené)

  • 6PL olivový olej
    (4PL do marinády, 2PL na omáčku)

  • 3PL balzamikový ocot
    (2PL do marinády, 1PL do omáčky)

  • 1/4ČL čierne korenie

  • 1/2ČL soľ

  • 3 strúčiky cesnak

  • 200g zelené lusky

  • 200g paprika (hrubostenná)

Ako na to

  • Pripravíme si marinádu na mäso zmiešaním 4PL olivového oleja, 2PL balzamikového octa, čierneho korenia a soli. Mäso nakrájame na pásiky alebo menšie kúsky. Vložíme ho do marinády, zamiešame a necháme v chladničke marinovať aspoň 30 minút.
  • Na rozpálenej panvici osmahneme kuracie kúsky. Na to, aby boli kúsky kuracích stehien prepečené no stále šťavnaté stačí opekať 5 minút z jednej a 5 z druhej strany. Mäso vyberieme z panvice.
  • Na panvicu dáme zvyšok olivového oleja, na ktorom opečieme na plátky nakrájaný cesnak, kým začne voňať. Pridáme zelené lesky a za častého miešania opekáme 4 minúty. Pridáme na prúžky nakrájanú papriku a opekáme 4-5 minút, kým zelenina zmäkne no stále ostane krehká (al dente). Počas pečenia pridáme 1PL balzamikového octa.
  • Keď je zelenina hotová, do panvice vrátime opečené mäso, premiešame a podávame so zvolenou prílohou (viď vyššie).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*