Ahojte,
Som Marta, mám 38 rokov, som zakladateľkou tohto blogu, autorkou článkov, nadšenou kuchárkou a pekárkou, fotografkou dobrého jedla, milovníčkou kávy, vyštudovaný pedagóg a večný študent.
Prečo low carb po slovensky?
Založila som blog lowcarbposlovensky pol roka potom, ako som sama prešla na low carb stravovanie. Keď som vo februári 2019 na low carb prechádzala a hľadala som si o ňom informácie, čerpala som zo zahraničných zdrojov a skoro všetky boli písané v angličtine. Osobne to pre mňa nebol problém no uvodomila som si, že na Slovensku sa o low carb životnom štýle dozvieme len z webov spojených s fitness a vrcholovým špotrom a neexistuje zdroj, ktorý by bol písaný pre obyčajných ľudí – ľudsky, zrozumiteľne, jasne, pútavo a v slovenčine. Preto som sa rozhodla vytvoriť inšpiratívne miesto plné chutných receptov, informácii, návodov a tipov na úspešné zvládnutie prechodu na nový spôsob stravovania a zdravší životný štýl.
Spojila som tak moju vášeň pre varenie, fotenie, písanie návodov a postupov s možnosťou neustále objavovať nové recepty a novinky a deliť sa o ne s každým, kto sa zaujíma o svoje zdravie a verí, že to čo denne jeme do veľkej miery určuje ako sa cítime, myslíme, konáme.
Ďalším dôvodom prečo názov low carb po slovensky je ten, že som fanúšikom domácej prípravy jedál z kvalitných surovín dostupných v našich obchodoch, ideálne z lokálnych zdrojov.
Moja low carb cesta
Čo u mňa začalo ako diéta s cieľom schudnút a nájsť si vyhovujúci stravovací režim, ktorý by mi pomohol zbaviť sa chronickej únavy, stresu a psychickej nepohody, sa zmenila na život-meniaci zážitok. Začinala som low carb na tom najprísnejšom stupni – keto/ketogénne (vo videu popisujem moje skúsenosti). Keto je low carb s veľmi nízkym príjmom sacharidov a vysokým príjmom tukov v strave. Po zhruba pol roku keto som prešla na menej striktný low carb (50-100g sacharidov denne), ktorý dodržujem doteraz. Ale poďme od začiatku.
Výživa ma zaujíma už od puberty. Rada študujem vplyv rôznych stravovacích režimov na naše telo a ešte radšej si ich testujem sama na sebe. Vyskúšala som vegetariánstvo, makrobiotiku, vegánstvo, stravovanie podľa elementov, raw, mačingovku.
Po pôrode a potom ako som prestala kojiť, som sa rozhodla schudnúť na predtehotenskú váhu, ktorú som si držala prakticky už od vysokej školy. V tehotenstve som pribrala 21 kg a kojením sa mi podarilo schudnuť asi 10kg. Ďakujem mliečne žľazy! Takže ostávalo 11kg. Pustila som sa do toho najlepšie ako som vedela. Znížila som príjem kalórií, začala som opäť cvičiť, vyradila som cukor aj tuk, prešla som na nízkotučné a nízkokalorické výrobky. Dobrá správa bola, ze som chudla. Pomalšie ako som bola zvyknutá ale schudla som. A potom sa to celé začalo nejako kaziť.
Začala som bývať veľmi unavená, nervózna, netrpezlivá, v nepohode, strese, výrazne sa mi zhoršil atopický ekzém. Vychovávať v takom stave ročného syna vôbec nie je zábava. Dala som si dokonca spraviť krvné testy či som v poriadku a nič neobvyklé mi nezistili.
Tak som to skúsila na inom fronte, na internete a tam ma zaujal low carb (nízkosacharidový) spôsob stravovania, ktorá pomohol mnohým ľuďom s najrôznejšími zdravotnými problémami od cukrovky, cez depresie, cez kožné problémy až po epilepsiu či Alzheimera. Za pokus nič nedáš ako sa hovorí a tak som low carb vyskúšala a odvtedy sa cítim ako iný človek. Ja vlastne som iný človek. Mám zrazu množstvo energie, trpezlivosti, prestala som byť nervózna, som pokojnejšia, spokojnejšia, výrazne sa mi zlepšil ekzém, som vo výbornej fyzickej kondícii, mám skoro stále super náladu.
Veľmi som osudu vďačná, že som low carb stravovanie objavila, lebo mi zmenilo nielen moje telo ale aj moje myslenie a to je pre mňa tá najdôležitejšia zmena.Tento blogu venujem low carb stravovaniu, teórii ktorá stojí za jeho úspechom, receptom, radám a skúsenostiam. Nie som výživový poradca no som profesiou učiteľka a fakty sú pre mňa dôležité. Preto všetky informácie, o ktoré sa s vami delím, overujem z viacerých zdrojov. Ak vás low carb zaujal a chceli by ste si ho vyskúšať, odporúčam vám prečítať si moju Príručku pre začiatočníkov. Je písaná pre ľudí, ktorí uvažujú nad zmenou stravovacieho režimu, zlepšením si svojho zdravia a hľadajú relevantné informácie.
Marta